Een zelflerende tool die automatisch online discussies modereert en reacties online zet die het goedkeurt en reacties verwijdert die ongewenst zijn.

BOIM B.V. en Target imedia B.V. hebben samen een zelflerende tool ontwikkeld die automatisch de online discussie modereert en reacties direct online zet die het goedkeurt en reacties verwijdert die ongewenst zijn.

Organisaties worden overspoeld met reacties op hun website, sociale media, fora en elders op internet. De bezoekers brengen weinig nuance aan in hun tekst onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Deze reacties en discussies worden steeds feller en vervuilen ongevraagd de online pagina’s van organisaties. Online zijn is onmisbaar in deze tijd, maar deze vervuiling bezorgt veel bedrijven en merken hoofdpijn.

BOIM B.V. ontwikkelde samen met Target imedia B.V. de moderatie tool die ervoor zorgt dat de huis-regels van de desbetreffende organisatie worden gewaarborgd. De tool filtert op onder andere discriminerende reacties en grof taalgebruik. Het Groningse bedrijf Target imedia ontwikkelde de software die real-time reacties beoordeelt door ze te accepteren of te verwijderen. BOIM, gevestigd in Almere, heeft ruim 10 jaar ervaring met moderatie van reacties op (nieuws)artikelen. Target holding heeft een grote staat van dienst op het gebied van de ontwikkeling van specifieke en slimme software.

Tot nu toe was het idee achter moderatiesoftware dat reacties op berichten door menselijke moderators gecontroleerd werden op discriminatie, fatsoen en andere spelregels, hierin is de ontwikkelde software dus een hulpmiddel dat veel tijd bespaart.

De zelflerende tool maakt gebruik van zogeheten ‘Natural Language Processing’ technieken. De tool beoordeelt zelf de reacties en kan nu al bijna de helft van de reacties op online pagina’s direct zelf verwerken. De menselijke moderatoren, die de rest van de reacties moeten controleren, geven feedback waarmee de tool in de toekomst ook deze reacties zelf kan accepteren of weigeren en dus steeds slimmer en zelfstandiger wordt. Deze tool maakt de online interactie een stuk redelijker.