Voorlichting vrouwen in de IT

13 april 2017

Afgelopen week was Target aanwezig bij een voorlichting op het Praedinius gymnasium in Groningen om technische opleidingen onder meisjes te promoten.

Vrouwelijke IT’ers
Alhoewel Target het geluk heeft over goede mannelijke en vrouwelijke data scientists te beschikken, blijkt dat in de praktijk nog steeds minder meisjes dan jongens voor een baan in de IT kiezen. Dat is jammer, want variatie leidt tot creatievere oplossingen, inhoudelijk sterkere projecten en een gezellige werkvloer. Daarom is het belangrijk dat meisjes in het voortgezet onderwijs een breed en gevarieerd beeld krijgen van technische beroepen.

Speeddate-voorlichtingen
Het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, VHTO, organiseert op scholen speeddate-voorlichtingen tussen leerlingen en vrouwelijke beroepsbeoefenaars. Na een algemene introductie door VHTO over verschillende mogelijkheden in de techniek, sprak Ayla, data scientist bij Target, steeds met een groepje meisjes over de opleiding Artificial Intelligence en het werk als data scientist.

Er kwamen veel stereotypische ideeën aan bod, die Ayla met plezier ophelderde. Want de hele dag alleen achter een computer zitten? Nee hoor, de projecten waar Target aan werkt vergen boven alles teamwork, zowel met collega’s als experts bij de klant. En kunstmatige intelligentie wordt toch niet gebruikt in het dagelijks leven? Nou, wat dacht je van de zoekresultaten van Google, de aanbevelingen op YouTube of de gezichtsherkenning in Snapchat. En is programmeren dan niet saai? Absoluut niet. Het is een creatief proces met veel puzzelen en problemen oplossen. Bovendien kun je door middel van techniek heel concreet iets bijdragen aan onze maatschappij.

Hopelijk hebben de meiden een beter beeld gekregen van de verschillende mogelijkheden binnen de techniek en IT. We hopen in de toekomst nog vele vrouwelijke collega’s te verwelkomen.